Bigos wiejski

Reklama

Opis przygotowania

Kapustę dać do garnka, mięso opłukać, dać do kapusty i zalać wodą , dodać grzybki, ziele, liście, kminek, i gotować ,gdy mięso odstaję od kości wyjąć z kapusty niech ostygnie i w tym czasie pokroić kiełbasę , mięso oddzielić od kości, pokroić, wsypać wszystko do kapusty i jeszcze gotować na wolnym ogniu, gdy kapusta jest miękka pokroić cebulkę, usmażyć na margarynie na złoto i dodać do tego mąkę zrobić zasmażkę, wsypać do kapusty, dodać przyprawy i zagotować.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej0,5 wiejskiej kury lub kaczki
  • 0,5 kg żeberek
  • 0,5 kg kiełbasy wiejskiej
  • garść suszonych prawdziwków
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren kminku
  • wegeta
  • 2 cebule
  • 0,5 kostki margaryny
  • 2 łyżki mąki
  • pieprz, maga

Podobne przepisy do Bigos wiejski