Faszerowane udko z kaszą i grzybami

Reklama

Opis przygotowania

Udziec umyć, posypać z obu stron wegetą i papryką oraz pieprzem i odstawić na godzinę, w tym czasie ugotować suszone grzybki i zmielić, kaszę gryczaną podgotować na pół miękko, cebulkę drobno posiekać i usmażyć na złoto – na margarynie. Do miseczki wsypać mięso mielone, grzybki, kaszę, dodać cebulkę i przyprawić wegetą magą i pieprzem, dokładnie wymieszać (farsz ma być lekko nadsolony), rozłożyć udziec, do środka dać farsz, zwinąć i uformować udko, spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką, do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, wsypać liście i ziele, udko po wierzchu posypać przyprawą do kurczaka knorr, papryką. Wstawić na pół godziny do piekarnika pod przykryciem, potem wyjąć podlać odrobiną wody i piec jeszcze godzinę podlewając mięso od czasu do czasu sosem.

Składniki

  • 1 kg udźca z indyka ze skórą20 dag mięsa mielonego
  • 0,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 0,5 szklanki suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 10 dag margaryny
  • olej
  • wegeta
  • maga
  • pieprz
  • przyprawa do kurczaka
  • papryka ostra w proszku
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie

Podobne przepisy do Faszerowane udko z kaszą i grzybami