Udziec umyć, posypać z obu stron wegetą i papryką oraz pieprzem i odstawić na godzinę, w tym czasie ugotować suszone grzybki i zmielić, kaszę gryczaną podgotować na pół miękko, cebulkę drobno posiekać i usmażyć na złoto – na margarynie. Do miseczki wsypać mięso mielone, grzybki, kaszę, dodać cebulkę i przyprawić wegetą magą i pieprzem, dokładnie wymieszać (farsz ma być lekko nadsolony), rozłożyć udziec, do środka dać farsz, zwinąć i uformować udko, spiąć wykałaczkami lub zeszyć nitką, do naczynia żaroodpornego wlać odrobinę oleju, wsypać liście i ziele, udko po wierzchu posypać przyprawą do kurczaka knorr, papryką. Wstawić na pół godziny do piekarnika pod przykryciem, potem wyjąć podlać odrobiną wody i piec jeszcze godzinę podlewając mięso od czasu do czasu sosem.