Biszkopt z agrestem i śmietanką 30% piątnica

Reklama

Opis przygotowania

Przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Gdy jest już wystarczająco sztywna, dodajemy cukier i ubijamy nadal. Na koniec ubijania dodajemy żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i dodajemy po łyżce do piany, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając. piekę 30 minut w 170 stopniach

Gdy ciasto się upiecze, przez kilka minut pozostawiamy je w otwartym piekarniku, a następnie wyciągamy.

Na ostudzony biszkopt wykładamy agrest z kompotu Śmietankę ubijamy i wykładamy na agrest. Możemy wierzch posypać startą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki.

forma 28×36

Składniki

  • - 7 szt jajka, -7 łyżek mąka tortowa,
  • - 4 łyżki cukier drobny,
  • -1 łyżeczka proszek do pieczenia,
  • - 2litry agrestu z kompotu odcedzonego
  • - 600 gram śmietana,
  • -1 tabliczka czekolada

Podobne przepisy do Biszkopt z agrestem i śmietanką 30% piątnica