Ciasto czekoladowe z cukinią

Reklama

Opis przygotowania

Masło zmiksować na jasną puszystą masę. Dodawać stopniowo olej i nadal miksować. Dodać cukier, wanilię, sodę, proszek do pieczenia, sól. Zmiksować. Po kolei wbijać jajka nie przestając miksować.

Dodawać mąkę na przemian ze śmietaną, miksując. Dodać kakao i kawę, zmiksować. Na końcu dodać cukinię i chipsy czekoladowe, wymieszać.

Blachę lub tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 160ºC przez około 35-45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja w związku z tym, że piekłam w tortownicy piekłam aż 60 minut. Ciasto wyjąć, ostudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

•100 g gorzkiej czekolady
•40 g masła
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać. Rozsmarować na cieście.

Składniki

  • 115 g miękkiego masłapół szklanki oleju z pestek winogron
  • 250 g cukru
  • kilka kropel olejku waniliowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej Gellwe
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
  • 60 g posiekanej gorzkiej czekolady

Podobne przepisy do Ciasto czekoladowe z cukinią