Gruszkowa delicja

Reklama

Opis przygotowania

Białka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem na beze, do ubitych dodajemy żółtka delikatnie mieszając na koniec przesianą mąkę z proszkiem i budyniem. Pieczemy w tortownicy do 15 min w temp. 180st

Krem:
Kremówkę ubijamy z cukrem i łączymy z jogurtem, całość jeszcze razem ubijamy na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 4 łyżkach gorącej wody (wlewamy lekko przestudzoną). Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki, gotujemy je około 5 min w syropie z 1.1/2 szklanki wody, soku z cytryny i cukru, odsączamy i studzimy.

Zimny biszkopt smarujemy nutellą, układamy gruszki i zalewamy gęstniejącym kremem, odstawiamy do zastygnięcia. Z całkiem zastygniętego deseru ściągamy delikatnie obręcz formy i możemy jeszcze całość posypać tartą czekoladą.

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • Krem:
  • 2 szklanki kremówki
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 4 duże twarde gruszki
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek nutelli (użyłam śliwkowej)

Podobne przepisy do Gruszkowa delicja