TORCIK CAPPUCCINO

Reklama

Opis przygotowania

Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie ubijania dosyp cukier. Do piany, nie przerywając ubijania, dodawaj po 1 żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Delikatnie połącz z masą jajeczną. Biszkopt piecz 35 minut.

Kremówkę ubij z cukrem i fixem, odłóż potrzebną ilość do dekoracji a pozostałą kremówkę ubij z cappucino.

W pół szklanki letniej wody rozpuść cukier, dodaj sok z cytryny i ostudź, potem dodaj spirytus.

Ostudzony biszkopt podziel na dwa płaty, skrop ponczem. Posmaruj 1/3 kremu cappucino. Przykryj drugim plackiem i posmaruj cały tort. Wierzch udekoruj według uznania białą kremówką. Ciasto schłodź.

Składniki

  • BISZKOPT:5 jajek
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe
  • 10 dag mielonych orzechów włoskich
  • KREM:
  • 60 dag kremówki
  • 3 fixy do śmietany Gellwe
  • 5 łyżek cappucino w proszku Mokate
  • 3 łyżeczki cukru
  • PONCZ:
  • pół cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki spirytusu

Podobne przepisy do TORCIK CAPPUCCINO