CIASTO DO KAWY

Reklama

Opis przygotowania

1. Upiec biszkopt z 5 jajek. Duża forma.

2. Masa: z 1/2 litry mleka odlać 1/2 szklanki i rozmieszać 5 żółtek i 3 łyżki mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę cukru. resztę mleka zagotować i wlać rozmieszane składniki i ugotować jak budyń. Wystudzić, utrzeć masło i margarynę połączyć z budyniem ciągle ucierając, wyłożyć na biszkopt i rozsmarować.

3. Pianka: żelatynę zalać 1/2 szklanki wody, gdy napęcznieje rozpuścić na gorącym ogniu, ubić pianę z 5 białek z 1 szklanką cukru, wlać do tego ciepłą żelatynę, szybko mieszając wylać na masę.

4. Polewa: margarynę roztopić, dodać 2 łyżki kakao i 2 łyżki cukru mieszając. Gdy trochę ostygnie wlać wlać roztrzepane jajko, mieszać do połączenia składników letnie wylać na piankę.

Składniki

  • CIASTO:biszkopt z 5 jajek,
  • Masa:
  • 3 łyżki mąki zwykłej,
  • 0,5 l mleka,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1 masło,
  • 5 żółtek,
  • Pianka:
  • 5 białek z jajka,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/2szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • Polewa:
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko,

Podobne przepisy do CIASTO DO KAWY