Ciasto z brzoskwiniami

Reklama

Opis przygotowania

1. Białka ubić z cukrem, na przemian dodawać po 1 żółtku i mąkę z proszkiem. Dodać kakao. Przełożyć do natłuszczonej formy o wym. 25x36cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st.

2. W trosze mleka rozrobić 1 budyń i żółtko. Resztę mleka wraz z cukrem zagotować. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać po łyżce budyniu, dodać sproszkowany budyń oraz sok. Część kremu rozsmarować na cieście, resztę przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjne rozetki naokoło ciasta.

3. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, przestudzić.Biszkopty pokruszyć na ciasto. Brzoskwinie pokroić na połówki, ułożyć na cieście. Zalać tężejąca galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

Składniki

  • BISZKOPT: 3 jajka,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki kakao.
  • KREM:
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 8 dag cukru,
  • żółtko,
  • szkl. mleka,
  • kost. masła (20dag),
  • 3 łyżki soku z brzoskwiń.
  • DODATKOWO:
  • galaretka pomarańczowa lub brzoskwiniowa,
  • puszka brzoskwiń,
  • 5 biszkoptów.

Podobne przepisy do Ciasto z brzoskwiniami