Dorsz w ziołach

Reklama

Opis przygotowania

Umytą i osuszoną rybę dzielimy na dzwonka, smarujemy marynatą i zostawiamy do 3 godz.
Mąkę mieszamy z tymiankiem i bułką tartą, panierujemy tym rybę i smażymy na patelni teflonowej z minimalną ilością oleju.

Marynata:
oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, drobniutko posiekaną lub przeciśniętą przez praskę cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawę, pieprz i sól do smaku, przy pomocy pędzla pokrywamy całą rybę marynatą.

Składniki

  • 2 filety z dorsza (około 70 dag)1/2 szklanki oliwy
  • 1 paczka przyprawy do ryb
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • dodatkowo
  • olej
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka tymianku

Podobne przepisy do Dorsz w ziołach