Eleganckie placki ziemniaczane

Reklama

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkiem i przesianą mąką,doprawić do smaku pieprzem lub papryką. Smażyć niewielkie cienkie placki z obu stron na złoty kolor.
Pieczarki oczyścić opłukać, skropić sokiem z cytryny, drobno pokroić. Usmażyć,dodać przecier pomidorowy i posiekaną natkę. Doprawić do smaku.
Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej połowę placków, posmarować je masą pieczarkową,przykryć pozostałymi plackami. Posypać startym serem i przykryć wiórkami masła. Zapiekać około 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Przed podaniem można polać keczupem.

Składniki

  • 80 dkg ziemniaków1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 dkg mąki pszennej
  • olej lub oliwa
  • 15 dkg pieczarek
  • sok z cytryny
  • 10 dkg startego żółtego sera
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz lub papryka
  • posiekana natka pietruszki

Podobne przepisy do Eleganckie placki ziemniaczane