Fantazja

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto 1:
Białka ubić na sztywną piane. Stopniowo dodawać cukier i wlać ocet. Po ubiciu wsypać powoli mąkę i delikatnie wymieszać. Ułożyć "kulkami" na blasze i posypać kawą rozpuszczalną.

Ciasto 2:
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać po 1 żółtku i po trochę cukru. Po ubiciu na puch dodać mąkę z proszkiem i wymieszać łyżką. Gotowe ciasto wylać na ciasto 1. Piec wokoło 40 minut w temp. 180 st.C.

Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem. W części mleka rozpuścić obie maki i żółtka z cukrem, resztę zagotować na małym ogniu. Masło utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo ostudzony budyń. Na koniec wlać wcześniej zaparzoną w niewielkiej ilości wody kawę mielona i wódkę.
Upieczone ciasto przekroić wzdłuż na pół i przełożyć kremem. Wierzch można polać polewa.

Składniki

  • Ciasto 1:8 białek
  • 20 dkg cukru
  • 10 dkg mąki ziemniaczanej
  • 5 dkg mąki zwykłej
  • 1 łyżka octu
  • Ciasto 2:
  • 3 jajka
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 litra mleka
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • Dodatki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • kieliszek wódki

Podobne przepisy do Fantazja