FASOLKA PO BRETOŃSKU

Reklama

Opis przygotowania

Wypłukane żeberka dać do garnka, zalać wodą i gotować przez pół godziny, wsypać fasolę, dodać liście i ziele, gotować, w czasie gotowania dodać majeranek, kostki rosołowe i pokrojoną w kostkę kiełbasę, gdy fasolka już jest miękka wyjąć żeberka oddzielić od kości, pokroić, wsypać do fasolki, dodać przecier, pokroić cebulkę usmażyć ją na margarynie na złoty kolor, do cebulki dodać mąkę i zrobić zasmażkę, gorącą wsypać do fasolki i zagotować. Doprawić przyprawami do smaku.

Składniki

  • 0,5 kg żeberek, 0,5 kg kiełbasy śląskiej,
  • 1,5 litry fasolki młodej,
  • 1 przecier pomidorowy mały,
  • 1 duża cebula,
  • margaryna 15 dag,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżka majeranku,
  • papryka pikantna w proszku,
  • pieprz,
  • wegeta,
  • maga,
  • kostka rosołowa knorr,
  • 4 ziela angielskie,
  • 4 liście laurowe,

Podobne przepisy do FASOLKA PO BRETOŃSKU