Ferrero Roche

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierają, stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dwie duże blaszki i upiec dwa osobne placki. Piec około 20 minut w temp.180st.C.
Upieczone i wystudzone placki nasączyć ponczem z herbaty.

Krem I:
w rondelku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia.
Następnie wsypać orzechu i cały czas mieszając chwile pogotować. Masę wystudzić.
Czekoladę połamać i w osobnym naczyniu rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić.
Jajka oraz żółtko ubić z cukrem na parze i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, stopniowo małymi porcjami dodawać masę jajeczną,orzechową i czekoladę.
Na koniec nie przerywając ucierania dodać spirytus. Gotową masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą)

Krem II:
Mleko zagotować, a następnie mocno schłodzić i ubić w nim śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody a następnie-razem z orzechami dodać do kremu i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić.Połączyć z kremem.

Sposób przekładania:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim ciastka moczone w kawie. Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki ciasta posmarować pozostałym pierwszym kremem.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszając stopić. Gotową polewą zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta i posypać drobno pokrojonymi orzechami.

Składniki

  • Ciasto:6 białek
  • pół szklanki cukru
  • 15 dkg margaryny
  • tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej
  • 15 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół kieliszka alkoholu
  • herbata do nasączenia ciasta
  • Krem I:
  • 10 dkg zmielonych orzechów włoskich
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 całe jajka
  • 1 żółtko
  • łyżka cukru pudru
  • kostka masła
  • kieliszek spirytusu
  • Krem II:
  • 2 niepełne szklanki mleka
  • 2 opakowania "śnieżki"
  • łyżka kakao
  • 10 dkg pokrojonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatki:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 5 dkg margaryny
  • 3 opakowania "delicji" o smaku toffi lub biszkopty
  • kawa do nasączenia Delicji
  • drobno pokrojone orzechy

Podobne przepisy do Ferrero Roche