Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierają, stopniowo dodawać po jednym żółtku.
Czekoladę zetrzeć na tarce i razem z orzechami dodać do ciasta, a następnie dokładnie wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz alkohol i ponownie wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dwie duże blaszki i upiec dwa osobne placki. Piec około 20 minut w temp.180st.C.
Upieczone i wystudzone placki nasączyć ponczem z herbaty.
Krem I:
w rondelku na małym ogniu rozpuścić łyżkę masła, dodać mąkę i dokładnie połączyć. Następnie wlać pół szklanki mleka i gotować do zgęstnienia.
Następnie wsypać orzechu i cały czas mieszając chwile pogotować. Masę wystudzić.
Czekoladę połamać i w osobnym naczyniu rozpuścić w pozostałym mleku i wystudzić.
Jajka oraz żółtko ubić z cukrem na parze i wystudzić.
Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, stopniowo małymi porcjami dodawać masę jajeczną,orzechową i czekoladę.
Na koniec nie przerywając ucierania dodać spirytus. Gotową masę podzielić na dwie części (jedną nieco większą)
Krem II:
Mleko zagotować, a następnie mocno schłodzić i ubić w nim śnieżki. Kakao rozpuścić w kilku kroplach gorącej wody a następnie-razem z orzechami dodać do kremu i wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku i wystudzić.Połączyć z kremem.
Sposób przekładania:
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część pierwszego kremu i ułożyć na nim ciastka moczone w kawie. Następnie wyłożyć drugi krem i przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch oraz boki ciasta posmarować pozostałym pierwszym kremem.
Margarynę rozpuścić w rondelku, dodać połamaną czekoladę i mieszając stopić. Gotową polewą zrobić esy-floresy na wierzchu ciasta i posypać drobno pokrojonymi orzechami.