Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę obrać i drobno posiekać, a następnie przesmażyć na złoto na silnie rozgrzanym maśle z oliwa. Oprószyć mąką i smażyć dalej, póki mąka się nie zazłoci. Dolać wino i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 5 minut. Zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i bouquet garni (liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązka tymianku, gałązka natki pietruszki). Zagotować, przykryć i gotować przez 45 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu bouquet garni usunąć z zupy.
Bułkę pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę
przelać do miseczek, najlepiej kamionkowych naczyń. Posypać grzankami, przykryć plasterkami sera i zapiec w nagrzanym do temp. 200°C piekarniku, aż do stopienia się sera.