Zupa ziemniaczana z kurkami o kwaskowatym smaku

Reklama

Opis przygotowania

Pokroic ziemaniki w ksotek, przesmażyć na łyżece masła, zalać bulionem. Dodac kurki, czesc odłozyc na pozniej. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem, gotować, aż ziemniaki zmiękną, dodać śmietanę, przyprawić octem, tak żeby był lekko kwaskowaty smak, dodac natkę. Odłozone kurki przesmazyc na maśle i dodać na talerz do zupy. Zupe oczywiscie mozna tez zmiksowac. I np dodać do niej połowki ugotowanych jajek.

Składniki

  • 1,5l bulion warzywnegołyzka octu winnego
  • Sól
  • natka piertuszki
  • 2 łyzki masła
  • śmietana
  • kminek
  • 200g kurek
  • 500g ziemniaków
  • pieprz czarny mielony

Podobne przepisy do Zupa ziemniaczana z kurkami o kwaskowatym smaku