Zupa góralska

Reklama

Opis przygotowania

Mięso kroimy na kawałeczki, posypujemy przyprawą do mięsa i podsmażamy na 1 łyżce oleju, przekładamy do większego garnka zalewamy około 2 litrami gorącej wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pietruszkę, por, seler i drobno pokrojoną cebulkę dosypujemy 1 łyżeczkę jarzynki i gotujemy prawie do miękkości mięsa. Gdy mięso jest prawie miękkie dodajemy ziemniaki pokrojone w małą kosteczkę, marchew startą na tartce jarzynowej. Po około 5 min od dodania ziemniaków dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy sos pomidorowy, pokrojone drobniutko ogórki, czosnek przeciśnięty przez praskę całość doprawiamy na ostro papryką, pieprzem i ewentualnie dosalamy gotujemy jeszcze wszystko razem do 5 min.
Przed dodaniem ziemniaków ja wyciągam z zupy por, seler i pietruszkę, podaję do niej chleb posmarowany masłem.

Składniki

  • 1/2 kg mięsa np. łopatki1/2 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałeczek pora
  • 1 papryka
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 większy ząbek czosnku
  • 1 słoik sosu pomidorowego (przepis podałam wcześniej) lub 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawa do mięsa
  • jarzynka
  • pieprz prawdziwy
  • papryka ostra w proszku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

Podobne przepisy do Zupa góralska