Jarzynowa

Reklama

Opis przygotowania

Zagotować wodę,w międzyczasie pokroić cukinię wraz ze skórką w maleńką kosteczkę.Wrzucić ją do wrzątku wraz z mieszanką warzywną.Wsypać przyprawę Kucharek i suszone zioła, wrzucić kostki warzywne i mini kostkę cebulka smażona.Gotować kilka minut, dołożyć brykiet szpinaku. Mąkę rozmieszać z jogurtem i energicznie mieszając wlewać cienką strużką trochę zupy, aby "zahartować" nasz zabielacz. Wlać całość do garnka z zupą, mocno podgrzać, ale nie gotować.
Wlać na talerze i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jeśli zupa ma być daniem jednogarnkowym, dodajemy ugotowany makaron np. świderki lub ziemniaki pokrojone w kostkę ziemniaki. Nawet wróg szpinaku zje tą zupę z apetytem, bo go nie zauważy.

Składniki

  • 0,5 kg mrożonej mieszanki warzywnej 8-składnikowej0,25 kg małej, jędrnej cukinii
  • 1 cebula
  • 5 dag mrożonego szpinaku (1 brykiet)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej Kucharek
  • 1 mini kosteczka Knorr smażona cebulka
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 l wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego bez cukru
  • 1 płaska łyżka mąki

Podobne przepisy do Jarzynowa