Libańska potrawa

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone zagniatamy z pokrojoną w kostkę cebulą i posiekaną natką pietruszki i oczywiście z przyprawami. Dno garnka smarujemy olejem, kładziemy mielone mięso lekko dociskając. Na wierzchu mięsa układamy warzywa pokrojone w plastry warstwami aż do całości naczynia. Warstwy warzyw mogą się powtarzać. Posypujemy wegetą lub dajemy kostkę rosołową, podlewamy 1,5 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw – około 25 minut. Podajemy na gorąco. Potrawa jest lekko strawna w sam raz na lato.

Składniki

  • Mięso mielone 20 dagCebula mała 1 szt
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Cynamon
  • Mielone goździki
  • Wegeta
  • Pieprz
  • Warzywa:
  • Bakłażan mały 1 szt
  • Cukinia 1 mała
  • Pomidory 3 szt
  • Cebula 3 szt
  • Papryka 1 - 2 szt
  • Ziemniaki 3 szt

Podobne przepisy do Libańska potrawa