Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać rozmrożony szpinak. Zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę, po czym dodać do masy szpinakowo – żółtkowej. Delikatnie wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć dość cienkie placki masy szpinakowej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 12 minut.
Gotowe placki delikatnie przełożyć na talerz i ochłodzić.
Serek śmietankowy wymieszać wraz z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Placki szpinakowe posmarować serkiem, po czym ułożyć plastry łososia. Placki delikatnie zwinąć w rulony. Na koniec pokroić w plasterki.
Polecam białe, wytrawe wino.