Morska pianka

Reklama

Opis przygotowania

1. Biszkopt; białka ubić na sztywno, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać, dodać mąkę z proszkiem, wymieszać, wlać ciasto do wysmarowanej kwadratowej tortownicy i piec.

2. Pianka: mleko schłodzić, podzielić po szklance do dwóch miseczek, galaretkę szafirową rozpuścić w pół szklanki wody, dodać do niej dwie łyżki cukru, lekko wystudzić, żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody jak napęcznieje rozpuścić na ogniu i dodać cukier (4 łyżki), lekko wystudzić. ubić obydwa mleka do jednego dodać żelatynę a do drugiego galaretkę, energicznie wlewać obie masy na przemian na środek ciasta aby powstały fale, dać do lodówki.

3. Niebieskie galaretki rozpuścić w 3,5 szklanki wody, wystudzić i tężejącą wylać na zastygniętą piankę.

Składniki

  • 4 jajka, 4 łyżki cukru,
  • 4 łyżki mąki,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 mleko skondensowane niesłodzone 0,5 l,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 2 niebieskie galaretki,
  • 1 galaretka szafirowa,

Podobne przepisy do Morska pianka