Naleśniki z pomidorami i boczkiem

Reklama

Opis przygotowania

1) Upiec około 10 naleśników

2) drobno pokrojony boczek smażymy na patelni. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy rozdrobnione mięso mielone.

3) Koncentrat rozprowadzamy w 2-3 łyżkach wody i doprawiamy go papryką, solą i pieprzem. Wlewamy to na patelnię i mieszamy . Całość podgrzewamy.

4) Smarujemy farszem naleśniki i układamy je w formie do zapiekania, uprzednio posmarowanej masłem.

5) Pomidory po zdjęciu skórki kroimy na drobne cząstki i rozrzucamy na wierzchu naleśników. Całość posypujemy startym serem. Na to kładziemy jeszcze kilka wiórów masła i wkładamy do piekarnika aż się roztopi ser. ok 15-20 min.

Składniki

  • Na ok. 10szt naleśników
  • Farsz:
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 20 dkg mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Dodatki i przyprawy:
  • 2 świeże pomidory
  • papryka słodka
  • 10 dkg sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Podobne przepisy do Naleśniki z pomidorami i boczkiem