Ogórki konserwowe klasyczne

Reklama

Opis przygotowania

ogórki umyć,koper opłukać,czosnek obrać,
umyć i obrać korzeń chrzanu pokroić na mniejsze
kawałki.Ogórki się moczą w zlewie,w tym czasie
przygotowujemy marynatę :na jedną szklankę octu
10% dodajemy 5 szklanek wody,płaską łyżkę soli,
pół szklanki cukru,dodajemy 2-3 liście laurowe,
4-5 ziaren ziela angielskiego gotujemy.Do wymytych
słoików sypiemy kilkanaście ziaren gorczycy białej,wkładamy 1-2 ząbki czosnku,kawałek korzenia
chrzanu,1 liść laurowy,2-3 ziarna ziela angielskiego,ciasno układamy ogórki,przekładając
gałązkami kopru ogrodowego,zalewamy gorącą zalewą,do poziomu 2-3 mm o rantu słoika.Słoiki
wkładamy do garnka tak dobranego wysokością aby
przynajmniej 3/4 słoika było zanurzonego,na dno
garnka kładziemy ściereczkę,od momentu zagotowania
gotować na maleńkim ogniu ok.25 minut.Wyjęte słoiki ustawiać dnem do góry do ostygnięcia.

Składniki

  • 3 kg świeżych ogórków gruntowych1 wiązka kopru ogrodowego
  • 1 główka czosnku
  • korzeń chrzanu
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy białej
  • ocet 10 %
  • cukier
  • sól

Podobne przepisy do Ogórki konserwowe klasyczne