Pikantny Ketchup Domowy

Reklama

Opis przygotowania

Umyte pomidory sparzyć wrzątkiem,zdjąć skórkę,
pokroić na ćwiartki,cebulę obrać pokroić na
małe kawałki,wszystkie składniki zmiksować w
moim przypadku w pomocniku kuchennym Robo Chef.
zmiksować 4 obrane ząbki czosnku,dodać wszystkie
przyprawy wymieszać,przełożyć do garnka ze stali
nierdzewnej gotować na małym ogniu,ugotowany sos
przetrzeć przez sito ,dalej gotować celem
uzyskania odpowiedniej konsystencji (odparowanie
wody,zagęszczenie sosu)gorący nakładać do słoiczków ,stawiać dnem do góry do ostygnięcia.

Składniki

  • 5 dojrzałych pomidorów3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatułowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayen
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek octu 10%
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe.

Podobne przepisy do Pikantny Ketchup Domowy