Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.

Reklama

Opis przygotowania

PRZYGOTOWANIE:

dzień wcześniej do głębokiej miski wlewamy zimną przegotowaną wodę ,dodajemy 6 łyżek soli peklowej,dobrze wymieszać żeby sól się rozpuściła. Dodajemy liście i ziele wkładamy karkówkę powinna być cała zanurzona,przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Na drugi dzień karkówkę wyjmujemy opłukać pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą nie solimy tylko dodajemy kostki bulionu. Gotujemy do miękkości. wyciągamy na deskę żeby ostygła. Po ostygnięciu kroimy w dość grube plastry. Sos chrzanowy- Masło rozgrzać w garnku dodać mąkę,chwilę zeszklić,dobrze roztrzepując wlewać gorący wywar od gotowania,do uzyskania odpowiedniej gęstości.zagotować dodać chrzanu tyle żeby nie był za ostry dodać szczyptę cukru i soli do smaku. Połączyć ze śmietaną. Porcje karkówki grzać osobno w wywarze którym się gotowała. lub ułożyć w szerokim garnku,i zalać gorącym sosem. Smacznego!

Składniki

  • SKŁADNIKI:
  • 1kg karkówki bez kości.
  • 2 kostki bulionu wieprzowego.
  • 3 listki liścia laurowego.
  • parę kulek ziela angielskiego.
  • sól peklowa
  • sól zwykła.
  • Sos chrzanowy.
  • chrzan na kwasku w słoiku.
  • 150g śmietanki słodkiej.
  • 8dkg masła .
  • parę łyżek mąki pszennej.

Podobne przepisy do Peklowana karkówka w sosie chrzanowym.