Placki ziemniaczane kapustą i kurkami

Reklama

Opis przygotowania

Zrobione przez męża.
Ścieramy na tarce ziemniaki, razem z cebulą, do tego wyciskamy czosnek. Kapustę kwaszoną odsączamy dokładnie i siekamy. Dodajemy do masy ziemniaczanej. Wbijamy jajko, mieszamy całość, dodajmy mąkę ziemniaczaną. Sól, pieprz i ziarna słonecznika i dyni. Rozgrzewamy olej smażymy placki. Na maśle rozgrzanym smażymy kurki, posypując solą i pieprzem. Na placek dajemy
warstwę kurek, przykrywamy drugim plackiem. Można polać (lub dodać osobno) kwaśną śmietanę. Ewentualnie do kurek smażonych można dodać śmietanę i zrobić sos kurkowy i nim przełożyć placki. Lub jeden placek polać takim sosem. Pychota. Najlepsze placki jakie jadłam:)

Składniki

  • 800g ziemniaki młode 200 g kurek
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • olej do smażenia
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • łyżka ziaren słonecznika
  • 1 łyżka ziaren dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • cebula
  • 200g kapusty kiszonej
  • śmietana kwaśna (opcjonalnie)

Podobne przepisy do Placki ziemniaczane kapustą i kurkami