Mięso opłukać, osuszyć, ponacinać ale nie do końca, oprószyć sola i pieprzem, papryką, w nacięcia włożyć po 1-2 plasterki czosnku. Przełożyć na patelnie z rozgrzanymi 2 łyżkami masła i obsmażyć ze wszystkich stron. Rozgrzać piekarnik na 180st. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać sos z patelnie ze smażenia na wierzchu mięsa rozsmarować resztę masła, w nacięcia włożyć kawałki rozmarynu świeżego. Niech się piecze 40 min. Kurki umyć, oczyścić z piasku osuszyć, Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki masła. Smażyć mieszając, doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę poddusić, aż sos lekko odparuje. Polędwiczkę pokroić w plastry polać sosem kurkowym, udekorować rozmarynem lub kiełkami.