Polędwiczka z kurkami w sosie śmietanowym

Reklama

Opis przygotowania

Mięso opłukać, osuszyć, ponacinać ale nie do końca, oprószyć sola i pieprzem, papryką, w nacięcia włożyć po 1-2 plasterki czosnku. Przełożyć na patelnie z rozgrzanymi 2 łyżkami masła i obsmażyć ze wszystkich stron. Rozgrzać piekarnik na 180st. Włożyć mięso do żaroodpornego naczynia, wlać sos z patelnie ze smażenia na wierzchu mięsa rozsmarować resztę masła, w nacięcia włożyć kawałki rozmarynu świeżego. Niech się piecze 40 min. Kurki umyć, oczyścić z piasku osuszyć, Wrzucić na rozgrzane 2 łyżki masła. Smażyć mieszając, doprawić do smaku sola i pieprzem. Dodać śmietanę, chwilę poddusić, aż sos lekko odparuje. Polędwiczkę pokroić w plastry polać sosem kurkowym, udekorować rozmarynem lub kiełkami.

Składniki

  • polędwiczka wieprzowa (u mnie jedna długa ok. 650g).4 łyzki masła.
  • 200g kurek.
  • mały kubek ok. 200ml smietany do sosów.
  • sól.
  • pieprz.
  • papryka czerwona.
  • rozmaryn.
  • 2 ząbki czosnku

Podobne przepisy do Polędwiczka z kurkami w sosie śmietanowym