Pulpety z żurawiną

Reklama

Opis przygotowania

Mięso mielone wkładamy do miski dodajemy jajko, wymieszać. Do kubka wkładamy bułkę i zalewamy mlekiem, jak już wciągnie mleko i będzie miękka odsączyć i dodać do mięsa. Cebule pokroić drobno podsmażyć na oliwie i dodać do mięsa, wymieszać. Solimy i pieprzymy, odstawiamy na jakieś 30 min. Tworzymy kulki , obtoczyć w mące i smażymy na oliwie. Wcześniej cebulę i marchewkę obrać, kroimy drobno podsmażyć, dodać czosnek obrany i pokrojony drobno, podsmażyć wszystko razem i zalać sosem myśliwskim rozrobionym w.g opisu na torebce. Wymieszać i przełożyć do tego zrumienione kulki z mięsa, przykryć i dusić ok 15-20 min na małym ogniu. Spróbować jeżeli trzeba dodać pieprz i sól. Podawać z dżemem żurawinowym. Jako dodatek ziemniaki z wody krojone w kawałki.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego mieszanego (wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 cebuli malej
  • jajko
  • 1/2 bułki kajzerki
  • mleko
  • jajko
  • maka
  • sól, pieprz
  • oliw z oliwek
  • dżem żurawinowy
  • NA SOS:
  • 1 torebka sos myśliwski
  • 1 cebula mała
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka

Podobne przepisy do Pulpety z żurawiną