Schab umyj i osusz. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę lub rozetrzyj nożem na desce z dodatkiem łyżeczki soli. Natrzyj mięso tymiankiem oraz innymi ziołami, pieprzem oraz roztartym z solą czosnkiem. Owiń w złotko i wstaw na godzinę lub na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij schab i rozetnij go przez środek wzdłuż tak, aby uzyskać duży płat. Rozbij go tłuczkiem do mięsa. Pieczarki obierz, pokrój w plasterki. Obierz cebulę, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło.Na patelni rozgrzej masełko, gdy się rozpuści, wrzuć cebulę i pieczarki wszystko podsmaż kilka minut a następnie przestudź. Do masy dodaj bułką tartą, posiekaną natkę i drobno starty ser. Wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na płacie mięsa rozłóż farsz, zwiń roladę i zepnij wykałaczkami. Przełóż do naczynia żaroodpornego spięciem na dół.Na wierzch połóż plasterki boczku, wlej kilka łyżek wody. Piecz przez ok. godzinę w temp. 180 stopni cały czas przelewając tworzącym się sosem.