Ślimaczki

Reklama

Opis przygotowania

1. pieczemy trzy biszkopty ( dwa białe i jeden ciemny) białka ubij na sztywno , dodaj cukier i ubij , dodaj żółtka – ubij, na koniec dodaj mąkę i proszek . Wlać ciasto na dużą blachę i upiec. w przypadku ciemnego biszkoptu dać trzy łyżki mąki i łyżkę kakao. biszkopt jasny i ciemny zwinąć na ściereczkach w roladę ( mają być wtedy jeszcze letnie podczas zwijania). jeden jasny zostaje jako spód.

2. krem: szklanke mleka zagotować , w drugiej szklance mleka rozpuścić mąkę , żłółtka, cukier i ugotować budyń. utrzeć masło z margaryną do białości dodawać po łyżce zimnego budyniu. ucierając dodać spirytus. 1/4 masy zostawić białą , a do reszty dodać cappucino i zmiksować.

3. ugotowac wiśniową galaretkę w szklance wody wylać na głęboki talerz jak zastygnie pokroić w paski. Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w 3 szklankach wody.

4. Foremkę wyłożyć folią aluminiową , dać na spód jasny biszkopt, posmarować go jasną masą , dwie rolady posmarować masą cappucino ( trochę masy zostawić do dekoracji), w środek dać paski z wiśniowej galaretki, zwinąć rolady , ułożyć je w foremce przy ścianach , w środek ułożyć brzoskwinie w dwuch rzędach (przekrojone na pół) i zalać brzoskwinie tężejącą galareką brzoskwiniową, wierzch rolad udekorować szprycą i obłożyć migdałami

Składniki

  • Biszkopt:4 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • kakao 1 łyżka do biszkoptu ciemnego,
  • KREM:
  • kostka masła,
  • 0,5 kostki margaryny,
  • 0,5 litry mleka,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 4 łyżki mąki zwykłej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • kawa cappucino 5 łyżek ,
  • 4 łyżki spirytusu,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • 2 puszki brzoskwiń,
  • migdały do ozdoby,

Podobne przepisy do Ślimaczki