Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowej Marynacie

Reklama

Opis przygotowania

► W naczyniu mieszamy składniki na marynatę, nacieramy nią steki z obu stron. Szczelnie zamknięte wkładamy na całą noc do lodówki. Po procesie marynowania / Osączamy z nadmiaru oliwy /.

► Smażymy na mocno rozgrzanej patelni po 2 – 3 minuty z każdej strony, żeby uzyskać zrumieniony i jasnoróżowy w środku stek, krwiste lub bardziej wysmażone oczymamy dozując czas smażenia.

► Grube steki po podsmażeniu zawinąć w folię aluminiową i pieć w podgrzanym przez 5 minut piekarniku około 10 minut w 180C / Termoobieg /.

Składniki

  • 9 Szt. Steków z polędwicy wołowej (małe)Oliwa extra vergine (do smażenia)
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • Oliwa extra vergine (do marynowania)
  • 4 Ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • 2 Liście laurowe (bardzo drobno pokruszone)
  • 1 Łyżeczka szalotki
  • 1 Łyżeczka szałwi
  • 1 Łyżeczka tymianku
  • 1 Łyżeczka rozmarynu
  • 1 Łyżeczka bazylii
  • 1 Łyżeczka oregano (suszonego)
  • Przyprawy: Czarny pieprz (grubo zmielony)

Podobne przepisy do Steki z Polędwicy Wołowej w Ziołowej Marynacie