Szyneczka

Reklama

Opis przygotowania

Warzywa pokroić w dość grube kawałki .
Składniki marynaty(oprócz jałowca,soli i pieprzu)wymieszać razem.
Mięso natrzeć solą i pieprzem ,ostrzem długiego noża zrobić nacięcia w mięsie które zapełnić jałowcem.
Mięso ułożyć w misce,obłożyć warzywami i zalać marynatą ,przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godz(w tym czasie mięso obrócić )
Po tym czasie wyciągnąć mięso z marynaty ,natrzeć dodatkowo przyprawą do wieprzowiny .
Pieczemy (ja robiłam to w rękawie)na początku 20 min w temp.200st,następnie zmniejszamy temp.180st i dopiekamy mięsko jeszcze do 50 min(czas zależy od wielkości mięsa).
Upieczone mięso zostawiamy do studzenia .

Składniki

  • Marynata:1 szklanka wody(przegotowanej)
  • 2/3 szklanki octu winnego
  • 1/2 szklanki czerwonego,wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • dodatkowo:
  • 1-1,5 kg szyneczka wieprzowa
  • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 1/2 główki czosnku

Podobne przepisy do Szyneczka