Tarta z leśnymi owocami

Reklama

Opis przygotowania

Robimy kruche ciasto. masło posiekac, dodac pozostale składniki. Zagnieść energicznie, wyrobic na gładkie ciasto. Zawinac w folię i dać na godz. do lodówki. Piekarnik rozgrząc do 150st. Ciasto rozwałkowac na umaconym blacie lub pergaminie. Jelsi jest za miekkie na wałkowanie mozna wykleić nim dno tortownicy wyłozonej pergaminem. Jelsi sie da rozwałkowac do to za pomocą obręczy z tortownicy wykroić spód u przełozyć do tortownicy na pergamin. Ciasto przykryc równiez pergaminm i obciazyc grochem. Piec 25 minut. Wyjac ostudzić.
Polewe lub czekolade pokroic. Śmietane zagotowac z chilli. Wylaczyc gaz, dodac czekolade, wymieszac do rozpuszczenia sie, dodać masło, wymieszac. Jesli robimy tylko z gorzkiej a nie lubimy zbytnio gorzkich mas mozna dodać 2-3 łyzki cukru pudru do masy. Mase rozprowadzic na tarcie w tortownicy. Gararetke rozupscic w neiwieielkeij ilsoci wody. Owoce ich spody zanurzac w galaretce i układac na tarcie. Ułożone owoce z wierzchu posmarowac reszta galaretki. Wstawic do lodówki do schłodzenia na ok 2h. Posypac starta czekolada i cukrem pudrem.
Na jednym ze zdjęc ciasto podane jest z lodami smeitankowymi

Składniki

  • Ciasto:150 g masła
  • jajko
  • 30g mielonych migdałów
  • 30g cukru
  • 60 g cukru pudru
  • 240g mąki
  • sól
  • 20g kakao Gellwe
  • masa czekoladowa:
  • 300g czekolady deserowej lub polewy czekoladowej Gellwe (moze być pól na pól deserowa lub mleczna polewa wtedy masa bedzie słodsza)
  • 400g słodkiej śmietany kremówki
  • odrobina chilli
  • 40g masła
  • Owoce:
  • 250 g owocow (maliny, porzeczka, truskawki, jezyny, borówki - jakie macie)
  • 100 g galaretki czerwonej Gellwe (truskawkowa lub z owoców lesnych)
  • 1/3 szkl. wody

Podobne przepisy do Tarta z leśnymi owocami