Tiramisu z truskawką

Reklama

Opis przygotowania

Etapy przygotowania Kawę zaparzyć w 150 ml wody, ostudzić. Dobrze schłodzona śmietana (wyjęta bezpośrednio z lodówki) ubić na sztywno z trzema łyżkami cukru pudru i dwoma "Fix do śmietany" , na koniec dodać mascarpone, krótko zmiksować. Do naczynia z płaskim dnem wlać schłodzona kawę oraz wódkę, wymieszać. Przygotować garnek, lub inne naczynie z płaskim dnem, o średnicy 26cm, wyłożyć go folia spożywcza, tak, aby folia wystawała znacznie poza obrzeza garnka. Ma to na celu ułatwienie wyciągnięcia deseru z naczynia. Biszkopciki nasączamy w kawowo-alkoholowym ponczu, od miększej strony, po czym układamy je pionowo, ciasno, jeden przy drugim, wewnątrz naczynia, tworząc okrąg. Nasączonymi biszkoptami wykładamy również dno, lekko uciskając ciastka palcami, aby utworzyły zbitą powierzchnią. Na spodnią warstwę biszkoptów kładziemy krem, który posypujemy kakao, na to ponownie układamy nasączone biszkopty, następnie kremową masę, kakao, biszkopty i resztę masy kładziemy na wierzch deseru. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry, którymi dekoracyjnie wykładamy wierzch deseru. Krem przy truskawkach posypać kakao lub starta czekolada. Tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na noc) aby dobrze zastygło i nabrało intensywnego smaku. Chcąc wyjąć deser z naczynia, chwytamy za końce foli unosimy go do góry i przekładamy na płaski talerz. Obkrajamy folie dookoła biszkopcików, za pomocą ostrego noża i wyrzucamy folie. Pozostałą folię, pod deserem, jest juz dość łatwo wyjąć. Wystarczy unieść nieco wieżyczkę, za pomocą płaskiej łopatki i ostrożnie wyciągnąć folie. Przetrzymywać w lodówce.

Składniki

  • 250g serka mascarpone, 300ml śmietanki 30%,
  • 150ml gorącej wody,
  • 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 80ml wódki,
  • 200g podłużnych biszkoptów typu kocie języczki, 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao "La Mattina" Gellwe,
  • 2 opakowania "Fix-u do śmietany" Gellwe,
  • kilka świeżych truskawek (ok 3-4),
  • kosteczka mlecznej lub gorzkiej czekolady

Podobne przepisy do Tiramisu z truskawką