Torcik dla tatusia

Reklama

Opis przygotowania

Ciasto:
Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, przesiać mąkę i proszek do pieczenia, połączyć z jajkami. Piec w temp. 180 st. 30-35 min
Krem śmietankowy:
Śmietanę ubić razem ze śnieżką na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w 1-2 łyżkach wody.

Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić ,oba placki nasączyć winem .Na spód wyłożyć połowę kremu i na krem wyłożyć dżem, delikatnie przemieszać ,na całej powierzchni kremu ułożyć grubą warstwę bananów pokrojonych w plasterki,przykryć drugim krążkiem ciasta.
Tort posmarować grubą warstwą zostawionego kremu i dowolnie ozdobić,odstawić do całkowitego zastygnięcia .

Składniki

  • Ciasto:1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem śmietankowy:
  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 śnieżki
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 12 szklanki dżemu wiśniowego
  • 3 banany
  • 1/2 szklanki wina wiśniowego
  • do dekoracji kolorowe żelki

Podobne przepisy do Torcik dla tatusia