Biszkopt:
Oddzielić żółtka od białka.
Żółtka zmiksować z cukrem na jednolitą masę(tak żeby cukier nie chrupał)potem dodać mąkę i zmiksować to razem.
Białka ubić osobno na sztywną pianę.
Do masy z żółtkami dodać pianę z białek(nie na odwrót!!!)i delikatnie razem wymieszać (nie używając miksera).
Do okrągłej formy(średnica 24cm.) wysmarowanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą wylać ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180stopni i piec około 50min(pod koniec sprawdzając patyczkiem czy jest już w środku suchy-upieczony)
Masa:
2 łyżki żelatyny rozpuścić w przegotowanej gorącej(ale nie wrzącej)wodzie około 3 łyżki wody,wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Litr śmietanki 30% ubić na sztywną pianę,gdy już żalatyna ostygła po ściance naczynia z bitą śmietaną wlać i zmiksować razem chwilkę.
Borówki i maliny świeże pokroić na połowę(w przypadku malin mrożonych najpierw je odmrozić i nie trzeba ich kroić).
Owoce dodać do śmietany i delikatnie wymieszać.
Masa dekoracyjna:
Pianki stopić w kąpieli wodnej, dodać połowe cukru i wymieszać. Następnie
dodać pozostały cukier i ugnieść na elastyczna masę. Można dodać barwnik
spożywczy. Masa ma konsystencje plasteliny, świetnie lepi sie z niej ozdoby do
tortów 🙂
Kąpiel wodna – na palniku ustawia sie garnek z woda, a w niego wstawia drugi z
piankami – gotująca sie woda ogrzewa pianki, które sie rozpuszczają.
Przygotowanie:
Upieczony i ostygnięty biszkopt podzielić na 3 równe placki.Na dolny placek wyłożyć połowę śmietany wyrównać,położyć drugi placek i nałożyć śmietanę(zostawiając około 5łyżek śmietany na boki torta)położyć trzeci placek.Zostawioną śmietaną wysmarować boki i górę tortu cieńką warstwą.
Masę plastyczną rozwałkować do pożądanej wielkości tak aby przykryła cały tort.Nanieść masę na tort nadmiar masy odkroić i z pozostałości stworzyć dekoracje wedle uznania.całość wstawić do lodówki najlepiej na 1,5 godziny. Życzę smacznego:)