Tort Malakoff

Reklama

Opis przygotowania

Wymieszać składniki ponczu. Tortownicę wyłożyć połową biszkoptów szczelnie, nasączyć połową ponczu. Ugotować budyń z mlekiem i cukrem, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania, dodawać po łyżce zimnego budyniu, dodać sok z cytryny. Podgrzać dżem, połowę rozłożyć małymi kleksami na biszkoptach. Posmarować grubo częścią kremu, posypać połową płatków. Ułożyć ponownie biszkopty, dżem, krem
(trochę zostawić na posmarowanie boków) i płatki. Wstawić do lodówki. Gdy krem stwardnieje zdjąć obręcz tortownicy, posmarować boki ciasta resztą kremu i obkleić płatkami. Udekorować herbatnikami i bitą śmietaną. Wstawić do lodówki. Pyszny.

Składniki

  • 30 dag podłużnych biszkoptów
  • Poncz:
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • Masa:
  • 1/2 słoiczka dżemu porzeczkowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 10 dag uprażonych płatków migdałowych
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Dekoracja:
  • bita śmietana
  • kilkanaście niedużych herbatników w czekoladzie
  • płatki migdałowe uprażone

Podobne przepisy do Tort Malakoff