Tort makowy

Reklama

Opis przygotowania

Sparzyć mak, przecedzić, zemleć go trzy razy, dać do miski dodać cukier żółtka utrzeć na biało, następnie ubić pianę z białek, dodać do maku wraz z bułką tartą proszkiem do pieczenia, olejkiem, rodzynkami. delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wyścielić papierem śniadaniowym, wlać ciasto i piec, zimne ciasto przekroić na trzy części, przełożyć masą.

Masa: zmielone orzechy dać do garnka zalać mlekiem dodać cukier i zagotować ciągle mieszając, wystudzić, utrzeć tłuszcz na biało dodawać po łyżce orzechów ciągle miksując. Przełożyć tort i udekorować dowolnie.

Składniki

  • 30 dag maku, 14 jajek,
  • 10 dag rodzynek,
  • 30 dag cukru,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki proszku do pieczenia,
  • 2 olejki migdałowe,
  • Masa:
  • 1,5 szklanki mielonych orzechów,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • kostka masła,
  • 0,5 kostki margaryny Kasi,

Podobne przepisy do Tort makowy