Zupa cukiniowo-czosnkowa

Reklama

Opis przygotowania

W garnku podgrzać oliwę i smażyć na złocisto cebulę z czosnkiem. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 2 min, mieszając. Wlać rosół, doprawić solą i pieprzem i wolno gotować 30 min. Odstawić nieco do ostygnięcia i utrzeć mikserem. Cukinie pokroić na krótkie kostkę taką większa. Zupę ponownie zagotować. Dodać cukinię i gotować 20 min. Tuż przed podaniem dodać bazylię. Można zrobić gęściejszy krem i część cukinii wyjąc a resztę ponownie z zupą zmiksować. Dodać pokrojona cukinie do środka. Pyszna i sycąca. I nie zionie się czosnkiem.

Składniki

  • oliwa z oliwekdrobno posiekana cebula 1 szt.
  • czosnek 2 główki pocięty w cienkie plasterki
  • ziemniaki 3 szt. pokrojone w plastry
  • rosół lub bulion warzywny 1 l
  • cukinia 2 szt.
  • bazylia drobno posiekana 1 łyżka

Podobne przepisy do Zupa cukiniowo-czosnkowa